Helena Kotopulu o Isramanovi, o tréninku i o tom, co udělá sebemenší nepozornost na důležitém závodě.

Helena je bez nadsázky české triatlonová legenda. Mezi její nesčetné úspěchy patří např.  2* absolutní vítězství českého poháru, 8* 1místo MČR, 4* 2místo MČR, IM Nový Zéland  6 místo, IM Malajsie 5 místo, IM Mexiko 11místo mistrovství, IM Lanzarote 10 místo, ME Madrid 6 místo a spousty dalších.  Tentokrát se Helena rozhodla vypravit do Israele na závod Israman, kde v elite kategorii dokázala mezi ženami urvat druhý nejlepší čas! Proto jsme se jí na přípravu a závod samotný nemohli nezeptat.

 

Helčo jak sis užila závod v exotické destinaci Izraele? 

Na závod jsem přiletěla ve středu ve 12h, brala jsem sebou rodinu, manžela a syny. bylo to hektické, snažila jsem se rozdělit čas abych zvládla přípravu kolem závodu a zároveň být s rodinou a postarat se o ni. Středa utekla rychle, čtvrtek proletěl ještě v rychlejším tempu. Briefing, nachystat kolo, rozhovor v horách, naladit všechny tři disciplíny, dát kolo do depa, být s rodinou, snažit se dospat spánkový deficit, protože jsme ve středu cestovali přes noc, takže jsem vynechala jednu noc spánku. Od všeho se mi podařil kousek. na prozkoumání destinace už ale nebyl prostor. Snad příště. 

Tak velký závod v lednu není úplně tradiční přístup v ročním tréninkovém kalendáři. Co tě k tomu přimělo? Nebo snad začínáš přebírat praktiky Petra Vabrouška:)? 

Popravdě jsem měla v tomto termínu plán běžet LH24, ale nechala jsem se přemluvit týmem a na přípravu po 8 týdenním posezónním volnu měla necelé 2 měsíce. Bylo to náročné a měla jsem pocit, že prvních 6 týdnů jsem neustále bolavá, pak si vše sedlo a myslím, že jsem byla dobře připravená.

Petr Vabroušek je pro mě velký vzor a obdivuji jeho výkony a hlavně délku jeho sportovní kariéry, neustálé výzvy. Ano, láká mě vyzkoušet spoustu těchto výzev, ale je to velmi náročné to skloubit s rodinou, prací a také finančně. Ale snad se mi jich pár podaří prožít.

Je to také můj bývalí trenér a za dva roky trénování pod jeho vedením jsem získala spoustu cenných rad a zkušeností a i když se již třetím rokem vedu sama, často se k nim vracím a řídím se jimi.

Jak probíhala příprava na lednový termín? 

Vložit do necelých dvou měsíců objemovou fázi, silovou část a intenzity je trochu hazard, ale tělo to zvládlo. Je třeba jej dobře poslouchat, vlastní pocity. Proto jsem v této narychlo přípravě nepoužívala hrudní pás ani wattmetr, aby to hlava dobře zvládla a jela jsem tak, co mi tělo dovolilo v danou chvíli. Myslím, že to bylo správné rozhodnutí a připravená jsem byla dobře.

Nemůžeme se samozřejmě nezeptat na výživu. Prozradíš nám něco z toho, co ráda používáš v tréninku a v závodě? 

Výživa je velmi důležitá a pro dlouhý triatlon o to více, protože toho musíme konzumovat opravdu hodně na dlouhé energeticky náročné tréninky. Je těžké to někdy dohnat a dojíst se.

Používám výživu od Tested On Humans

  • při tréninku používám doplňky hlavně pro dlouhé kola - hydration drink mix 1 bidon - dávka a zbytek voda, po 3h jízdy si dam porci sypkých bcca k tomu co 40min tyčinka a kombinuji s vlastním rýžovým pokrmem.
  • po tréninku si dám protein Iso100 a večer cca 1h před spaním Victus regenerace.
  • Při závodě si nachystám do bidonu victus - energetický nápoj a na kolo si vezmu energy chews a tyčinky. Pokud mám možnost opět si nachystám rýži s kouskem tučného sýra. 
  • Energy chews mi sedí, nezatěžují tolik žaludek jako gely, ale na maratonu k nim musím občas stejně přistoupit, ale tentokrát v Izraeli mi jejich gely vůbec nesedly a tak mě to stálo střevní potíže, křeče a 6* tojka:/.

Helena jako jedna z prvních testovala novinku v našem portfoliu Victus Sport.
Více informací o kompletní triu produktů najdete zde.

Vím, že jsi sportovkyně, která mezi doplňky stravy ráda vidí i aminokyseliny (BCAAčka a další). Kdy a jak s nimi pracuješ? 

Bcca řadím i do tréninku, když je dlouhý, po 3h aktivity a pokračuji dál. Protein po tréninku a před spaním. Bez těchto doplňků stravy bych se neobešla a používám je odjakživa.

Jaké máš další plány na tento rok? 

Největší cíl mám MS v dlouhém triatlonu na Havaji, na který jsem se kvalifikovala loni v Portugalsku. Tam bych chtěla podat co nejlepší výsledek.  Dále odjet český pohár v triatlonu. Zvažuji v březnu půlmaraton na Mallorce, nějakou zahraniční půlku St.polten a v lednu potom opravit chybu a opět se zúčastnit Isramana.

 

A jak to tedy bylo s tou malou nepozorností?

Israman byl velmi těžký závod, cyklistika s neskutečným protivětrem, maraton začíná 10km se během a potom ve velkém horku podél pobřeží, k tomu když se přidaly střevní potíže, bylo to opravdu vyčerpávající. V cíli jsem byla šťastná a spokojená s druhým místem, které bylo s velkou rezervou oproti 3 ženě. 
Bohužel na druhý den jsem se dozvěděla, že jsem udělala chybu na cyklistice dostala jsem své první DFN. Je těžké se s tím pro sportovce srovnat, kor když ví, že to byla jeho nepozornost. Kdyby to bylo kvůli technickým problémům, nebo zdravotnímu stavu, bylo by to asi jednodušší. Nicméně je potřeba se s tím rychle srovnat, poučit se, co mohlo být jinak, sepsat si to na papír. Také si říci, že jsou horší věci a že mám možnost pokračovat a chybu za rok opravit. Asi největším lékem je si najít další závod, vratit se po regenerační době do tréninku a odpustit si. Dala jsem si čas do příští středy a začínám s přípravou a zapomenu na to. 

Helčo, za Tested On Humans rozhodně gratulujeme ke skvělému výkonu a přejeme hodně dalších úspěchů! 

Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny